Red Shari

In a world where you can be anything, be yourself!

UiTM & Ukur Bahan

with 163 comments


Detik2 masa berlalu, kini, lebih dari 3 tahun, Universiti Teknologi Mara menjadi tempat aku menagih ilmu. Jadi, aku akan tulis serba sedikit mengenainya. Pertama kali belajar di UiTM pada 2007 di UiTM Perak, Kampus Seri Iskandar untuk Diploma Ukur Bahan & kini Ijazah Ukur Bahan di UiTM Shah Alam.

UiTM dulu dikenali sebagai Dewan Latihan RIDA, Maktab MARA, Institut Teknologi Mara dan mendapat taraf Universiti pada Ogos 1999, diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohammad. Ia ditubuhkan untuk membantu rakyat-rakyat bumiputera Malaysia.

Terdapat 3 kluster yang ditawarkan oleh UiTM iaitu Sains & Teknologi, Sains Sosial & Kemanusiaan dan Perniagaan & Pengurusan. Ukur Bahan adalah dibawah Fakulti Seni Bina, Perancangan dan Ukur (FSPU) yang berada dalam kluster Sains & Teknologi. Selain itu, Ukur Bahan turut dibawah The Insitution of Surveyor Malaysia (ISM) dan The Royal Institution of Chartered Surveyor (RICS).

Terdapat pelbagai isu-isu berkait rapat dengan UiTM dibangkitkan dari dahulu lagi tetapi semakin hangat diperkatakan baru-baru ini. Selain itu, terdapat juga pelbagia tomahan-tomahan negatif dilemparkan kepada UiTM dan mahasiswa-mahasiswanya da nada antaranya bersifat kebudak-budakkan malah ada yang seperti kata-kata merepek kanak-kanak hingusan. Walaubagaimanapun, berharap UiTM akan terus kekal dan mencapai objektif penubuhannya dan terus melahirkan lebih ramai mahasiswa-mahasiswa berkualiti.

UiTM mempunyai pelbagai fasiliti-fasiliti untuk digunakan yang memanfaatkan kepada warga UiTM. Antaranya ialah, kolej kediaman, perpustakaan, dewan serbaguna, pusat sukan, pusat kesihatan dan lain-lain. Semasa Diploma, kebanyakan mahasiswa tinggal di dalam kolej kediaman yang disediakan oleh UiTM. Kolej yang pernah didiami ialah kolej Dahlia pada semester 1 dan kolej Bidara sehingga semester terakhir. Bidara sebelum ini digunakan oleh Mahasiswi tetapi atas sebab-sebab yang tidak diketahui, ia kini digunakan oleh Mahasiswa. Pada masa pengumuman perubahan tersebut, terdapat beberapa pihak dari Mahasiswa cuba mengumpul ala undian untuk membantah cadangan tersebut. Isu itu hangat benar diperkatakan tetapi akhirnya, tidak memberikan apa-apa impak kepada rancangan itu.

Kolej Bidara terletak agak jauh ke dalam kampus dan sangat jauh untuk menghadiri kuliah bagi mahasiswa FSPU. Jadi, ada antara rakan-rakan yang membawa motor ke UiTM dengan tujuan untuk memudahkan pergerakan ke kelas malah ada yang membawa kereta.  Pelbagai taktik digunakan untuk membuat pendaftaran kenderaan kerana setiap mahasiswa hanya dibenarkan membawa sebuah kenderaan sahaja dan hanya mahasiswa tahun terakhir dibenarkan membawa kenderaan pada masa itu.

Seri Iskandar agak kekurangan hiburan moden tetapi keadaan sekeliling yang masih “natural” menyebabkan ia merupakan suatu tempat yang aman dan selesa. Pengarah kampus juga mengalakan pengekalan kehijauan alam di dalam kampus. Terdapat beberapa program dilancarkan oleh UiTM untuk mencapai objektif tersebut. Aku pernah menghadiri satu program tersebut dalam keadaan paksa rela tetapi kemudian agak terhibur dengan ucapan ala sempoi dengan loghat oleh Pengarah. Beliau kini di UiTM Shah Alam setelah dipindahkan untuk menjawat jawatan baru di sana. Bila agaknya dapat dengar dia berucap begitu lagi..huhu..

Semester terakhir di UiTM Perak sebagai mahasiwa Diploma Ukur Bahan sungguh memenatkan, mencabar, menyakitkan hati dan sebagainya. Perasaan itu lagi kuat terasa untuk subjek “Projek” di mana setiap pelajar perlu menubuhkan satu syarikat konsultan QS yang akan mengendalikan projek pembinaan. Setelah pelbagai usaha, duit dan tenaga dilaburkan, pengakhiran subjek tersebut tidak begitu mengembirakan apabila terdapat masalah-masalah pada masa akhir. Akhirnya, keputusan tidak begitu mengembirakan tetapi memadai. Oleh itu, siapa yang mendapat keputusan yang baik, diminta bersyukur, jangan banyak complaint. Perkara yang berlalu, biarkan berlalu. Subjek ini akan dihadapi sekali lagi semasa Ijazah malah selama 2 semester!! Harap, dapat melaluinya dengan sempurna kali ini. Huhu..

Pelbagai dugaan dihadapi semasa Diploma. Apakah dugaan itu? Biarlah aku & orang-orang mengetahuinya sahaja yang tahu. Huhu..

Jadi terima kasih kepada sesapa yang membantu masa itu. Adakalanya, terasa nak give-up tetapi, ada yang sudi tolong & bagi nasihat & layan aku seperti lama kenal walaupun baru & pelbagai lagi. Anda memang terbaik!! Huhu…never forget you kindness & hope you’ll find your happiness.

To Acc friends, see you next semester!! Lama tak jumpa..huhu.. :)

To oversea friends, jangan terlalu gembira masa di sana, biar hujan emas di negara orang, lebih baik lagi hujan batu di negeri sendiri. Dah tamat nanti, balik la Malaysia seperti mana penyu2 balik ke tempat lahirnya apabila hendak bertelur @ mati. Hehehe~

Akhir kata, kehidupan di Universiti bukan satu pengakhiran mahupun permulaan tetapi titik persinggahan.

Walaupun, ada yang kata kehidupan di dunia itu sementara, bukankah menuntut ilmu itu satu ibadah? Tetapi ianya ibadah jika dilakukan dengan jujur & ikhlas.

Renung2kn..selamat beramal.

About these ads

Written by Red Shari

November 23, 2010 at 5:59 PM

Posted in Facts, Life

163 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. hye, salam…
    nak taw la..kos ni sgt susah ke?
    ley x bg list subjek yg kne blaja dr sem1 smpai sem 6?
    tga mencari kos yg best based on subject..huhu…plez2…

    chaz

    May 6, 2011 at 1:20 AM

    • Nak kata susah tidak nak kata senang pun tidak. Sume course de susah de senang. It’s depend how you are. QS nie secara ringkas xbgtu complicated maths stream tp lebih kepada ekonomi & teknologi.
      Kalo nk list, byk tu…tp nie yg main:
      Measurement of Construction Works
      Construction Technology
      Construction Economy
      Professional Practice
      Building Services
      Project Management

      Red Shari

      May 9, 2011 at 1:51 PM

    • skrang ney kan ,, sya bru SPM ,, s0 nk apply tntng QS ,, apbila abis SPM ..soo

      syam

      June 28, 2012 at 11:38 PM

  2. salam :) saya berminat jugak nak amik jurusan ukur bahan ni. baru dapat result upu. uitm tapi tak tau nak amik ni ke, atau pergi matriks dkt Kedah. ada any advice? reply me soon. thanks

    thira

    May 6, 2011 at 9:08 PM

    • Salam. Matrix is a shortcut utk any course tp agak byk subjek dlm 1 sem. Plus, kna study hard sbb kna compete ngn student matrix len utk dpt course yg kamu nk. Risiko, akn dpt course len bla deg. Kalo QS, akn mula dri dip. Akn dpt certificate n masih laku di industry. Kalo matrix u have to go deg or it’s meaningless. If mmg bulih carry matrix, amek tu. Bgs gak just kna study hard, kalo x akan sia2.

      Red Shari

      May 8, 2011 at 8:12 AM

      • ohh okay. thank u. i think i’m going to uitm buat diploma :)

        thira

        May 8, 2011 at 11:59 AM

      • Hm…hope dat the best 4 u. :)

        Red Shari

        May 9, 2011 at 1:46 PM

      • dek,matrik xdela susah sgt pon..memang blaja laju,tpi korang xdela rase berat sngt..sebab cikgu-cikgu kt matrik train student macam kt sekolah menengah dulu…ajar satu2…kuliah xramai sgt pon…dalam seratus lebih..tpi dalam tutor,student sikit.dalam 20orang jer..erm cikgu memang bleh fokus kt korang..kt u,memang ko kene berusaha sendiri.tpi kt mtrik,erm ade cikgu tolong.bile2 maser,bleh tnyer soklan..tpi jgn main2la..nanti korang memang rugi..sebab time ni la nk tentukan kos yang korang nk pilih di universiti..tpi uitm pon ok..

        ayiesha

        May 16, 2011 at 11:54 AM

      • O…thnx 4 the info. :)

        Red Shari

        May 16, 2011 at 2:26 PM

  3. dgr crita untuk part 2 untuk subjek measurement of construction work plg susah skali..btl ka?

    hafiz

    May 10, 2011 at 5:26 PM

    • hm..rasanya tak la susah sgt. De byk topik dlm measurement part 2. So, bg org yg nk spot soklan..akan rasa susah

      Red Shari

      May 16, 2011 at 2:25 PM

  4. he2..slm nk tnye leh??cos ny byk study subject math ek??

    mie

    May 11, 2011 at 9:40 PM

    • Haha..dulu aku pun pikir bgtu..tp sbnyr x. Die gna simple math n simple formula.. m2, m3, bulatan, trapezium.

      Red Shari

      May 16, 2011 at 2:25 PM

  5. sy harap ade org yg boleh tolong mslh sy .
    i need sm1 to guide me .

    ayuni salleh

    May 22, 2011 at 10:14 AM

  6. sy lepasan spm 2010 . result ta bp na gempak evn sy dri skolah cluster . sy agak kecewe . semasa upu sy memohon course yg sy mohon berdasarkn kehendak bpk sy . bpk sy inginkn sy amek course qs . papa sy seorg qs dan dy ingin sy mnjd seperti dy malah lebih lagi . sy ta kesah course ap asal kn ta ad lagi sbjek bio . skrg sy dlm dilemma . permohonan sy ke ipta ditolak , & skrg sy terpakse memohon rayuan dan berharap sgt rayuan sy diterime . aminn . sy juga memohon pra dip tetapi permohonan itu juga ditolak . sy juga memikirkn ingin continue di ipts tetapi papa sy takn terime . papa sy tidak trust swasta nye kolej . sy mndpt tawarn ke form 6 tetapi papa sy ckp ta paya pergi . skrg ini sy mendpt tawaran ke poli dlm jurusan ukur bahan tetapi kemasukan disember . sy merasa kn terlalu lama utk menunggu krn semangat sy utk bljr ketika ini berkobar kobar . haha . parents menyuruh sy utk menerima tawaran itu dan jika rayuan sy ke ipta diterima mereka meyuruh sy pergi . ibu pula suruh sy bekerja sementara menunggu bln 12 . sy tidak tahu yg mne the best way for me . sy memerlukan pandangan dan pendapat anda . terime kaseh :)

    ayuni salleh

    May 24, 2011 at 3:01 PM

    • Sorry for late reply.
      Hmm…kalo masih mao ikut kata ayh ambil QS…tunggu je la IPTA. Kita xtaw apa hikmah di sebalik apa yg parent kita suwoh. Mcm aku dlu…xnk msuk sekolah teknik..tp sbb parent desak…pegi jugak. N alhamdullilah, dpt gak result ok.. Xdpt bygkn result spm kalo amek sains stream. hehe.. Form 6 tu ok ja..die cm matriks tp ada yg kata susah sgt..tp de gak kata cm biasa. Depends on ko la..tp jika aku…aku g IPTA gak. :)
      UiTM xdpt?

      Red Shari

      May 30, 2011 at 9:55 AM

    • ape pn kita kene barani buat keputusan sendiri.. poli atau ipta sama2 bagus tapi bergantung pada diri kita sendir…
      cubala appy under uitm online… insyaallah kalau ada rezeki maybe dapat… if mohon dua2 n dapat jugak dua2 g la ipta…. kalau x dapat g poli pn ok jgak… mcm sy dulu mohon kat poli dapat diploma kejuruteraan awam… and then apply uitm on9 dapat qs,,, alhamdulillah… dapat dua2… so sy pn amik keputusan tuk belajar qs… dan sekarang nie sy bru je abis belajar… insyaallah kalau dh niat 2 nak belajar x kemana… akan ada rezeki…. ape pn try k…

      eilaroy09

      June 15, 2011 at 3:28 PM

  7. salam…nak tanya kos nie oke tak sbnrnya? sebenarnya saya baru je hantar adik saya ke UITM Sri Iskandar. Dia apply upu dan dapat Diploma Ukur Bahan…adik saya lepasan SPM 2009..kira agak lambat la…bkn dia xditerima mana2 U sblm nie..tp dia bekas student asasi..dia xleh bawak asasi so sempat 1 semester je..dia ade apply nk masuk ipts tp saya suruh dia tggu upu..alhamdulillah dapat…

    AreYou

    May 30, 2011 at 2:18 PM

    • Hm…sec personal.. Ok ja course nih..tp cm biasa la..die byk fakta. Dri segi nama die seolah2 subjek yg byk kira2 tp tidak. Tapi…apabila kerja ianya akan melibatkn byk kira2 tp simple math. :)
      Lgpun QS agak demand kt market.. Peluang perkerjaan sepatutnya bkn sesuatu masalah.. Lagipun, industri lain pun ada amek QS.

      Red Shari

      May 30, 2011 at 6:10 PM

    • kos ukur bahan ok especially sape2 yang amik kat uitm sri iskandar perak… saya dulu bekas pelajar qs di uitm perak… alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar…. sy dh abis study pn… subjek die agak tough dan kene rajin blaja… bnyk assignment yang nak kene submit on time… qs sgt2 diperlukan di dalam industri pembinaan… so, x rugi sape2 yang dapat kos nie… gud luck tuk adik awk…

      eilaroy09

      June 15, 2011 at 3:31 PM

    • Adik abng dpt bepa A mse spm 2009…n dya ambik asasi pew???

      shafiq izham

      October 21, 2013 at 8:53 PM

  8. salam,
    sebenarnya sy masih student skola. tp i’ll b having an interview for the scholarships end of this hols. cadangnye nak amek course QS.but frankly, i dont know how to further my study in this course. local pny U kt mne yg bole buat degree in QS? and, kalau overseas, chances nak dpt scholarship utk course ni mcm mne?
    i know the works, but i dont know the studies.
    pls brief a little about studies of QS. tq. :)

    nabilah

    June 1, 2011 at 12:28 PM

    • Uish…payah sket soklan mu nih. Aku xreti sgt tp aku try jwb mn yg aku pasti

      Byk local u yg tawar qs. Rough example; UiTM, UIA, UTM…
      Nk dpt scholarship..aku xsure la plak..sbb aku xprnh cuba plak slen JPA.

      Pasal study qs…kt U akn blja basic atau teori shj.. cth teknologi binaan, teknik pengukuran kuantit bgnn, construction law n so on. Tp sume knowledge nih mmg akn apply waktu keja.
      Xpasti plak cmnr nk explain study in qs ni. Hmm..

      Red Shari

      June 3, 2011 at 11:18 PM

  9. 1st intake uitm ta dpt . course qs byk persaingan kott. kwn sy dpt 6A pon ta dpt msok u , skrg dy kt form 6 . p sy dpt kt poli . poli oke ? tp kemasukan disember . hope sgt rayuan upu sy diterime . aminn .

    ayuni salleh

    June 3, 2011 at 12:01 PM

    • Hmm…istilah yg btol tok kwn yg dpt 6a tu…bkn xdpt msuk u actually…xdpt course yg die mntx perhaps.
      Sbb kdg2..student mntx course yg limited atau ada criteria yg minimum kna achieved. Bkn rezeki die la tu.
      Politeknik bgs ja. Yg penting blaja. Bla keja org xpndg sgt kt mn blaja.. yg penting knowledge n skill yg dapat dri study tuh. Qs weightage at experiences. So..gud luck. Study hard.
      Insyallah ko akn dpt.. ;)

      Red Shari

      June 3, 2011 at 11:12 PM

  10. aminn . result rayuan up kuar minggu ke 2 bln jun . hope sgt aku dpt . amin . doakn laa bang . em , now na tnye . continue stdy ka da kje ? mne taw smbong master . haha :)

    ayuni salleh

    June 5, 2011 at 8:43 PM

    • O..t result khbq mai la.
      No prob..akn ku doakn. :)
      Skrg continue studi degree..lagi sthun. Tp cuti ni buat part time kt firm QS.
      Smbg master tu..ntah la. Mcm malas..tp ramai kata baek smbong. Xdapat decide lagi mcm mn. Haha

      Red Shari

      June 6, 2011 at 5:37 PM

  11. suke hati la na sambung ke ta an . na kje dlu pas ue sambong pon bole an . engt kn da kje da mcm expert gilee jaa abg nie . haha :)
    emm , bpk aku mang suggest gilee amek course nie . dy ckp course nie sng better thn course len . ta byk sgt kertas kerje . ntah laa aku ta taw blom stdy lagi . aku hope dpt la msok uitm stelah rayuan aku diterime minggu dpn ni . insyallah if khabar gembire aku akan khabarkn . myb bpk aku tgok aku bole bwk course nie pas ue da dpt degree na kje nanti bole kje teros kt company tmpt dy kje . haha :) na tnye mase spm mesti dpt perfect score an , straight A ? Mst byk kali jugaa dpt dean kn . hehe

    ayuni salleh

    June 8, 2011 at 1:35 PM

  12. Ho…patut la ayh ko suggest QS.. Hahaha..
    Org kata QS nie mmg hot stuff la skrg..tp kna pandai bwk diri la. Sbb die cm tensen2, kdg2 lapang sgt..n so on.
    Lgpun, QS nie lebih pentingkn experience..t kalo da nk keja..amek ja mn2 QS..jgn memilih sgt. Dapatkn knowledge and experience, then bru la bulih memilih pekerjaan. Ce ikut jobstreet.com, sume nk yg de experience. So, QS nie mula2 mmg sakit..tp then ok da. :)
    Huhu..SPM xperfect score pun..sbb aku mmg mls studi bnda complicated nih..cth..sains. hehe…
    Dekan tu..alhamdullilah dpt.. Tp degree cm susah sket..sbb aku cm amek simple degree nih..jwb exam simple2. huhu..
    Harap dpt naikkn pointer…dpt convert pinjaman jdi biasiswa. hehehehe

    Red Shari

    June 8, 2011 at 5:57 PM

  13. salam…nak tanya..
    Agak2 untuk yang mintak rayuan,
    course qs ni buleh dapat x ?
    Senang nak dpt ke,? Or nak kene score physics baru dapat
    Sebab try amek,tapi physics x credit..takot x dapat je

    dinie

    June 12, 2011 at 5:02 PM

    • Buleh ja rasanya..depend pada capacity student yang Universiti nak amek.
      Rasanya xde kaitan ngn physics..(die xconcern sgt ngn science as far as i’m concern)
      :]

      Red Shari

      June 16, 2011 at 9:33 AM

      • yeah…and x dapat pun ukur bahan kott..
        dapat utm science comp multimedia..huhu

        dinie

        June 24, 2011 at 12:05 AM

      • Kot? Huhu
        Ok la tu..at least dpt smbg blja. :)

        Red Shari

        June 26, 2011 at 12:26 PM

  14. bang ade fb ta ? aku na add . haha :)

    ayuni salleh

    June 13, 2011 at 12:47 PM

  15. sy xdpt upu . so sy apply uitm intake dis in QS . agk2 boley dpt ke ? ramai ke students kos ny kt uitm ? tQ :)

    farahani

    July 5, 2011 at 9:31 PM

    • Apply deg ka?
      Peluang cerah ja…lgpun skrg qs ada kt uitm shah alam n sri iskandar. Xde masalah sepatutnya. Ramai ja student qs kt uitm.
      Sblm ni blaja course apa ea?

      Red Shari

      July 5, 2011 at 11:21 PM

  16. eyh x . sy lepasan spm . sy xd basic sc . sbb sy amik acct . mostly kos ny laki je ke ?

    farahani

    July 6, 2011 at 12:21 AM

  17. kos ni more kpad membace ke mengire???? i love math instead of reading……n cadang nk apply either engin. or QS

    anymosss

    July 7, 2011 at 1:55 PM

    • BOTH…tp mengira just simple math..just blaja principle calculation according smm2

      Red Shari

      July 10, 2011 at 10:29 AM

      • kre xd blaja calculus ke?banyak pg site ke x?n more theory or praktikal?n perlukan pemikiran kreatif ke x?

        anymosss

        July 13, 2011 at 1:32 PM

      • Hm..actually die balance..antara teori n praktikal. Masa kt U…akn blaja teori..masa praktikal t..akn dpt byk input. Pemikiran kreatif..bkn main aspek..tp calculation kna tepat and peka pada item dlm construction.

        Red Shari

        July 13, 2011 at 2:19 PM

  18. Salam.. Byk jgk komen kat sini.. Utk makluman sume, kemasukan skrg nie utk degree QS uitm dah sgt2 terhad.. Dgn saingan dr bdk2 matrik (yg pandai2), STPM & dr lepasan dip poli (cgpa diorg nie slalu dasyat2).. So sesape yg dr dip QS kene score la ye.. Aku tujukan nie utk sesape yg tgh study dip uitm la..

    Shahir

    July 18, 2011 at 11:50 AM

    • Uitz? Adei.. haha..
      TQ di atas info tu.. Susah gak nk study QS nih..hehe

      Red Shari

      July 18, 2011 at 11:59 AM

    • dlm nie mmg kene tulis skema2 ye? hahaha..

      Shahir

      July 18, 2011 at 1:35 PM

      • haha…x la.. sje tulis skema.. Bahasa tu jiwa bangsa.. Thaha…

        Red Shari

        July 18, 2011 at 2:37 PM

  19. abg saya ckap bidang nie luas betol ke….
    saya berminat sangat….

    Amer Asyraf

    July 26, 2011 at 11:15 PM

    • hm…luas dri segi?
      Kalo peluang perkejaan…sthu aku..agak meluas dri segi bidang.
      Construction, insurans, bank…bla2.. Hehe

      Red Shari

      July 28, 2011 at 6:04 PM

  20. abg shari…saya dpt kos ni untuk intake dis. uitm tp takut xleh bawak je……..ap keperluan dan persediaan yg diperlukan untuk belajar kos ni,saya dengar kos ni fakulti pg besar kt sri iskandar….

    anymosss

    September 3, 2011 at 12:09 PM

    • Hm..persediaan tu myb just review apa itu construction industry and study basic building elements. Die xsusah nk bwk if pay enough attention kt kelas. Kalo xle 100%, just pickup main idea lecture n then study sndri bla abes kelas.
      Yup…FSPU pling besar kt sri iskandar..ada 3 block utk FSPU.
      As new student..pling mncabar measurement..jd fokus lebeh masa lecture t. Kalo nk rujukan..cri satu contract/tender document. Tu berguna smpi bekerja.

      Red Shari

      September 4, 2011 at 1:02 AM

      • mane nk dptkan contract/tender document?..n lecture fully bi or 50/50 bm bi n nk ap time exam t leh dpt hint question x or spot question ke….then cara study qs ni memang nk kene banyak ingat fakta taw fahamkan konsep n kene apply?sori banyak tanye…….nervous2….=)

        anymosss

        September 5, 2011 at 8:17 PM

      • document tu ley dpt dri contractor xpun consultant.. Senang nk dptkn kalo de kenal sesapa keja dlm construction industry… Kalo xde…pg mn2 consultant..mntx sec formal..nk document as references.. Tiada masalah, biasanya mereka bg jeh. :)
        Lecture biasanya dlm 50-50 tp mmg note n so on in BI

        Red Shari

        September 10, 2011 at 7:24 AM

      • hm…die ada both btw… kna hafal fakta n de gak kna taw konsep then apply.. Konsep tuh = SMM2

        Red Shari

        September 10, 2011 at 7:25 AM

  21. salam,

    nak tye, ape subjek2 QS yg akn d belajar?ade papw tips x for QS ni?
    nak prepare, sbb dah nk msok uitm 16/11 ni,

    TQ =)

    raz shazmin

    September 7, 2011 at 10:08 AM

    • subjek yg ada dlm qs…aku rasa aku prnh comment dlm post nih…
      Tips die…aku pun xbrani sgt nk bg.. tp kalo subjek measurement always do it by urself..jgn tiru2 org…kalo x…aku jamin..exam xle buat..
      Buat dlm group xpe..but make sure ko buat…group just for discussion. :)
      bla bab teori..focus main idea dlm kelas…then make some light reading on that using others sources bila da abeh kelas..
      Msuk 16 eh? bkn 12 ke?

      Red Shari

      September 10, 2011 at 7:28 AM

  22. ada pratikal? kt mna? qs nih pasaran tinggi ke? pluang kerja? sorry byk sgt tanye.. TQ~

    Qu Ali Baba

    September 16, 2011 at 2:28 AM

    • Praktikal utk diploma masa sem 5…whole sem to be practical.
      Utk degree masa cuti sem sem 3 dan sem 4.

      Xbrani nk kata pasaran tinggi…tp peluang kerja agak cerah.. Sbb bley keja byk tmpt..plus construction agak byk wat masa nih…as far as aku concern.

      Slen consultant, qs bley kerja dgn contractor, developer, bank, insurans, and so on.. Mn2 yg berkait rapat dgn economy, cost or construction. :]

      Red Shari

      September 16, 2011 at 9:55 PM

  23. salam…saya bakal masuk kos qs 16/11 ni dan teros masuk sem 2.. nak tanya agak2 senang x nak catch up balek sebab dah terlepas satu sem..?? and ader ape2 tips tak untuk saya cepat tangkap dalm subject2 die.. tq.. :)

    azwa lya dahlia

    September 19, 2011 at 2:41 PM

    • Eh…16/11?? Blaja kt mn? Diploma?
      Sbb lompat? Hm…kalo da de basic…xtrasa trlepas satu sem.
      Tips die..len da xbkn…baca skali lalu b4 msuk kelas.. Aku jarang buat..haha..tp bla buat gitu..agak senang tgkp sbb da trbaca b4 lect terang even xphm masa baca sndri.
      Kalo nk lagi best..study exam lepas2..then bla kt kelas.. Kalo msih xnmpk bygn jwpn tok soklan exam.. st8 tanya lect masa tuh. :)

      Red Shari

      September 20, 2011 at 1:19 AM

      • kat uitm sri iskandar la… entah la kat surat tawaran tu kater masuk teros sem 2.. of kos la saye takder basic.. tu yang menggelabah semacam tu…

        azwa lya dahlia

        September 22, 2011 at 5:21 PM

      • Yeke..wa.. Menarik…myb sbb da blaja BS. Dpt pengecualian kredit. :)
        Ala…dun wori sgt la.. Kalo nk legakan ati..studi jeh ringkas pe depa da blja sem 1. Tp xbyk sgt.
        Ce study:
        1- Measurement excavation (SMM2)
        2- Plant & Machinery
        3- Common construction material
        4- Basic roles of quantity surveyor
        5- Build up rates
        6- Excavation process..

        Search kt internet pun ok da kot. Just to get basic idea. Kalo rajen which lebeh bagus, cari artikel2 yang research on QS and construction industry. :)

        Red Shari

        September 24, 2011 at 1:04 AM

  24. salam…agak mencabar jgak kos ni yerk..member2 pon sume ckp QS susah sbb subjek measurement..saya pon ambk kos QS..16/11 ni msok..sblom ni bljar dip.in building..then,part 3 sye quit..then apply Uitm dis intake..smpat blajar estimating dlm kos building nih..lecturer ckp QS lg detail pengiraannya..yeke?

    Nur Azhar

    September 20, 2011 at 11:47 AM

    • Aah…compare yg bldg ngn qs..measurement qs more detail..sbb prepare BQ. So..sume kna take into consideration. Meas sbbnyr xla susah..tp principal shj probs. Aku xdpt cope ngn meas yg deg..so agak turun result. Sedeh tp truskn jugak. Huhu…
      Knp quit building??

      Red Shari

      September 21, 2011 at 1:15 PM

      • sebab xdpr nk ikot sgt dye pnyer drawing…btw xe asas…hmm…tp syg jgk quit dr kos tu…result evry sem pon jth aje…tp kan QS ngn building lbeyh kurang je kan..then nk tnye,,kos QS pon ade kene wat cidb green card jgk ke?

        Nur Azhar

        September 25, 2011 at 2:28 PM

      • sebab xdpr nk ikot sgt dye pnyer drawing…btw xde asas…hmm…tp syg jgk quit dr kos tu…result evry sem pon jth aje…tp kan QS ngn building lbeyh kurang je kan..then nk tnye,,kos QS pon ade kene wat cidb green card jgk ke?

        Nur Azhar

        September 25, 2011 at 2:40 PM

      • Yeke lebeh kurang?? Len stahu aku. Just building de blaja sket basic qs. Qs pun de blaja basic building. Just info supaya taw scope of work profesional len yang berkait rapat. :)
        Ada jugak…sume yg trlibat ngn construction de green card

        Red Shari

        September 25, 2011 at 10:54 PM

  25. salam bro,Agak berbeza jgk kn subjek QS uitm dgn poli,saya sempat jugak belajar pasal QS ni 2 bulan kt poli pastu quit sbb nak masuk u,Bila bce komen2 kt atas ni mcm susah jer berbanding dgn poli, ada tak sem 1 kt u bljr ni?
    1.Building work measurement
    2.Building drawing
    3.Engineering science
    4.math
    5.Construction technology
    6.english
    7.Agama
    8.IT
    9.Professional practice

    Yg betul2 dpt tngkp time bljr kt poli construction dgn Professional practice je.

    shaiful

    October 1, 2011 at 2:08 AM

    • sume ada…sama. Tp beza poli n dip nih..dip lebeh detail sket. Tu ja

      Red Shari

      October 9, 2011 at 11:35 AM

  26. Ramai x ambil kos nie ea untk kmasukn 16/11/11???kat sri iskndr PERAK???

    TIE

    October 5, 2011 at 12:02 PM

  27. helo nak tnya ni,kalau math spm 8 je cmne blh ke nak amik kos ni??huhu :(
    nak apply utim 2nd intake nnti..

    kidddd

    October 20, 2011 at 2:55 AM

    • hm…boleh kot. Try ja..xsalah mencuba. :)
      Kalo xlepas…if la…rayu la..wat surat appeal. Kalo ada rezeki..dpt la. Sori…for very2 late reply..lama xbukak blog. huhu

      Red Shari

      November 14, 2011 at 6:29 PM

  28. assalamualaikum, sekarang tengah buat degree ke? sy pown student QS Uitm Seri Iskandar. sy dah habis part 3, tapi tak teruskan diploma sebab dapat tawaran buat fast track. saya nak tanya, ada tak kawan2 yg menyesal buat fast track?

    hanim

    November 20, 2011 at 11:33 PM

    • yup…sem5.
      Hm…xsure la plak… Tu kena tanya student fast track. Huhu…
      Ada kebaikan n keburukan fast track. Tp depend on the person gak.

      Major advantages & Disadvantage known are:
      Diploma :
      1. Akn dpt diploma which mean akn dpt extra credits from employers
      2. Can do degree in part time basis while works as assistant qs
      3. Dpt lebeh byk pendedahan in QS
      4. Lmbt dpt deg compare to fast track
      5. Akan belajar the same thing in degree but it’s now all about applying the knowledge
      6. Akan ambil masa utk adapt ngn sistem deg sbb da terbiasa dgn sistem diploma

      Fast track:
      1. Akn dpt deg lebeh awal instead of 5 years total –> 4 years total..
      2. Bila da de degree, boleh berada sama paras tinggi dgn degree holders len (even da de drg de dip)
      3. Will only learn the thing in one time throughout only…blaja bnda bru..n then apply (tp ley jd disadvantage as krg kena rushing sket)

      I’m sorry coz cannot listing a longer list..sbb i’m not a fast track student.. Tp aku de je kenal student which got fast track offer but declined it..still she still have success.
      So far, i’ve also studying with a few fast track students in the class..till today some of them doing good and some of the extra well. :)
      it’s all about perception, willing and hardworking.
      Choose wisely as there’s no turning back after decision had been made. You got to live with it.

      PS: If want better consultation, ask by urself to ur senior (Fast track students) & also ur senior who have got the offer but continuing their studies in diploma. They will provide better information.

      Red Shari

      November 21, 2011 at 8:49 AM

      • Thank you for the information :)
        Risau sebab ada yang cakap menyesal buat FT, tapi course lain. Sementara tunggu masuk bulan 3 ni, sy nak pergi buat “practical” dekat firm kawan mak. Maybe dari situ boleh dapat pendedahan.. And mak cakap senang nanti time degree. InsyaAllah :) nway thank you for the reply.

        hanim

        November 21, 2011 at 11:00 AM

  29. salam….kos ni sama taraf dgn kos kejuruteraan tak???….

    muhammad haniff

    December 8, 2011 at 1:09 PM

    • woo…sama taraf..tu xbrani nk ulas..
      Huhu…knp?
      Sama taraf tu actually reffering to?

      Red Shari

      December 9, 2011 at 1:40 AM

      • aktif gak blog ko neh… bgs2, teruskan… biar smpi sume tahu apa itu qs… hehehe…

        Shahir

        January 11, 2012 at 5:14 PM

      • haha..ko pun tlg2 la reply. Ko lagi hebat. :)

        Red Shari

        January 17, 2012 at 11:55 PM

  30. Salam satu Malaysia :)
    saya ni dah lame tinggal kan Uitm dah 10thn dulu amik course Diploma In Architecture tapi lpas gred terus dpt kerja sbg TA but now rase bosan lak keje ni nak jadi arkitek nak sambung ambik Degree mcm rase tak mampu cos cost nye yang besar dan otak pon dah tak kretif dan inovatif dah :) terpilkir nak sambung blajar lagi agak2 sesuai tak kalu saya ambik course ni secara part time even saya tak de basic on QS and kalu part time bape taun yerk??..komen skit

    faiz

    January 17, 2012 at 12:23 PM

    • Salam. :)

      Hm..10 thun yg dlu..so..ade 10 thun experience as TA. Quite long, as far as i know, patut da layak jd Contract Administrator. Selalu terlibat dengan contract management?
      Saya ada kenal srg yg agak senior. Die ada SPM ja but he’s work from below. Dri admin assistant n climbed to TA and so on, now die keja as Contract Administration.
      Kalo mmg sudi nk blaja QS, hehe..smbg la as part time. Kalo xsalah 2 thun stgh shj…as da ada dip in arch.

      Plus, da ada experience, it’s will valuable asset during study.
      Tp asas saya suggest smbg is to be a contract excutive (a title for graduate in QS but not entitled SURVEYOR), kena ada degree in QS. (requirement dlm BQSM)

      Sec jujurnya, dlm dunia industri as consultant.. Degree is the basic certificate but the experience is the most crucial. ( ^__^)
      So, dgn ambil studi part time, akn ada chance tinggi utk nek pgkt n gaji. If not, ley apply keja kt tmpt len dgn new updated resume.

      ps: ini adalah pndangan dri saya..dri my very own observation. Tp kena consider perkara2 len juga. Cth: famili, cost and commitment. Sbb ada kenal rapat 2 org amek part time..drg de masalah dgn commitment blaja and berkerja. Need to arrange schedule very through before decide. Dptkn feedback from employer too.

      Red Shari

      January 17, 2012 at 11:52 PM

      • Thanks bro with your intelligent comment :)

        Why i issued this because i quit close ngan mamat qs kat tempat keje ni he said qs ni bnyk keje pening but pening2 die pun blh lagi go back sharp 5 :) compare ngan awak sabtu pun kene dtg ofis :) but he base from private collage keje die apa yg awak tau die prepare claim kat project owner.
        Actually i m working in consultant but i m more to drawings not to management,gi site pon just wat inspection tu pon lpas pojek dah siap for prepare as built drawing.
        May you has explain more than my expected but gud for my knowledge thanks.. cuma awk rase tak konpiden je cos you said that kalu nak smbng 2 taun stengah as da ada dip in archy cos awak tk bljar kira2 means tk da basic in surveying len la kalu awak da dip in qs
        Time awak muda2 dulu :) pilih course kat uitm (mase tu itm lg) tak tau ukur bahan tu ape tau nye senibina and interior design jer sbb nye awak minat melukis.
        Yup i m agreed that commitment is very important kalu study part time ni tp insyaallah :)

        faiz

        January 18, 2012 at 10:08 AM

      • salam, just nak tmbh sket. utk buat part time yg takde dip qs kene 3 thn setgh tempoh blajanye. mmg lama la, kalo amik full time pun kene 3 thn.

        Shahir

        February 15, 2012 at 4:01 PM

  31. nak tanyela, saya skunk berada di sem akhir part 6 diploma pengurusan perniagaan.
    hmm, sy agak berminat nak amek ukur bahan utk degree nty.
    agknye risiko tinggi x utk pelajar bisnes mcm sy yg xde basic ukur bahan??
    harap dapat terima jawapan secepat yg mungkin.
    TQ :)

    natasha

    January 26, 2012 at 11:01 PM

    • Hm..rasanya xda masalah tp myb kena works hard a bit. Sbb almost sama tp xserupa. Spjg deg..byk kali juga jdikan buku bisnes as references. Tp hnya bhg mngement. Kena prepare la utk tukar jenis field. Qs about bisnes juga just in context of construction becoz word slalu guna is value for money. Skills as to be qs mcm taking off..kena strunggle sket. If dip..die slow motion sket..tp masa deg die agak accelerate. Make sure assignments & tasks do by urself..u’ll have no probs but if not..xbrani nk jamin pape. :)

      Red Shari

      January 26, 2012 at 11:53 PM

      • btol ke ek yg Qs ni sesuai utk laki aje n x bape sesuai tok pompuan? just want ur opinion.

        natasha

        January 28, 2012 at 11:47 PM

      • Hm..keja qs ni byk wat kt site…g meeting yg agak tegang urat..n slalu ot. Org kata xsesuai tu sbb xmanis la girl yg g site g nek construction wat inspection…n kena tengking2 dlm meeting. Plus…keja qs kdg2 lapang…kdg2 bz sungguh..so kena wat ot smpi mlm sbb tmpoh masa utk qs wat keja slalu pendek sgt. Xkn perempuan nk dok stay smpi mlm slalu sgt kn? Especially for those yg dah kahwin. Tp..if snggup…ok ja. Ramai ja qs perempuan. :)
        Just kena consider perkara2 bgitu.
        Lagi satu kena willing to travel sbb dpnd kt tmpt keja nanti..kdg2 kna travel ke johor ke…sabah ke…depnd projek mn bos amek.

        Red Shari

        January 29, 2012 at 9:03 AM

  32. salam..
    saya sekarang studentn degree civil engineer di UTM..tp sy mmg xleh bawak math kejuruteraan..mmg sngt susah..saya dapat offer for 2nd intake uitm utk course degree qs..adakah patut saya tukar kos? hope dapat bagi idea..

    kery

    February 4, 2012 at 3:26 AM

    • Blja engineering da sem ke-brp ye?
      Aku ada kwn yg dri engineering tukar ke qs. She is the best student in my batch. Hehe..

      Pluang pekerjaan qs agak besar tp utk engineer juga ada n berbeza trend dri qs. Frankly speaking..die lebih gah dri qs..bla kita sebut engineer..sume org taw..tp qs? Jrg didengari. Tp both are important in the construction industry.

      Btw..mmg engineering susah (aku de basic masa sekolah men), but jgn lupe..xde subjek/course yg mudah. Jd..amek la course yg ko minat sbb minat tu akn jd motivasi utk belajar. :)

      Even ko minat tp ko xscore it’s okay..sbb xcemerlang dlm blaja xbrmkna gagal dlm kehidupan.. (yes, it’s going to be difficult to apply jobs but ur attitude plays roles too)
      Result itu adalah hasil attitude masa itu..kalo xpuas ati upgrade the attitude not just hardworking. Jgn la copy paste, tiru assgnment n exam..bygkn..cmnr t masa kerja..btol x?

      Aku amek qs ats suggestion cikgu..even aku minat enggineering too. Tp sbb aku takut xterbawak subjek teori. Sbb kalo xle bwk course, still useless too rite? Tp masa tu minat aku bercabang2.. so..aku amek ja qs. Alhamdullilah aku minat qs skrg..even xcmerlang. :p

      Ko pkir elok2..mn minat ko..n mana satu ko rasa boleh bwk. Studi sket pasal subjek qs n his roles. Then..diskus ngn parents. Then smbhyg mntk petunjuk. Gud luck.

      Red Shari

      February 7, 2012 at 9:01 PM

  33. sy bru je abis blajar dip in QS dan akn smbung blik deg nnti..sy nk tnya cm mane bljar deg ssah x lg2 dlm sbjek measurement ?utk sbjek deg nnti bljar apa?

    nurul

    February 5, 2012 at 1:08 AM

  34. salam..
    saya bru abis dip kat uitm perak dn skrg akn smbung deg..sy nk tnya cm mane bljar deg ssah x trutamnya dlm measrmnt…biasanya sbjek deg apa ye?

    afiey

    February 7, 2012 at 12:46 AM

    • Afiey & Nurul: sbb sama soklan…hehe..sama ja mcm dip just lebeh detail.. dlm meas..blaja taking off cara/teknik len sket ja. :)

      Red Shari

      February 15, 2012 at 9:00 PM

      • Yg sgt lain cuma ada dissertation je.. mcm final project la.. kene wat tajuk sendiri and kaji apa yg kita nak buat tue.. itu je bezanye..

        Shahir

        February 29, 2012 at 9:08 AM

  35. salam…saya pelajar lepasan SPM 2010.saya ada mohon uitm dlm kos ukur bahan for the first choice.saya dah masuk matrik tapi dh stop sebab xleh bawak.saya bekas pelajar sk teknik dlm juurusan civil engineering.saya dapat D in physics.agak2 boleh x sy dpt kos QS ni?n mcm mana ngn dia punya assignment n coursework2 ?

    Najihah

    February 14, 2012 at 6:05 PM

    • Rasanya…boleh ja..tp tu depend pd uitm.
      Assignment/coursework biasanya carry 40% meanwhile 60% exam dri final marks every sem… dpt assignment for every topic but depend on lect n sylabus that year la.

      Red Shari

      February 15, 2012 at 9:06 PM

    • Fizik..pun dlu aku dpt D. Hehe.. tp alhamdulillah..aku dpt msuk. Dlu cuak2 gak..takut xdpt.
      Doa ja byk2..mntx murah rezeki..

      Red Shari

      February 15, 2012 at 9:07 PM

  36. senang atau susah nk score ukur bahan nie???

    matno

    March 24, 2012 at 11:24 AM

    • er..sama ja mcm subjek len. Kalo studi..ley score. kalo minat..mmg akn score. TP kalo blaja smbil lewa..xkn score. Simple~

      Red Shari

      March 24, 2012 at 8:40 PM

  37. Salam. Nak tanya ni… Saya ni student account. Takde basic physic or civil langsung. Ramai cakap qs ni banyak pasal add math + physic. And ada kaitan dengan civil sikit. Tapi saya agak berminat dengan qs ni. Rasa2 boleh tak saya score? Hmm risau jugak ni..

    Lynnah1

    March 28, 2012 at 1:05 AM

    • Dan lagi satu… QS ni kena banyak melukis keee?

      Lynnah1

      March 28, 2012 at 2:25 AM

      • aku kt sekolah dulu student account jgk,xde basic pun..Mmg agak sakit la klau x minat subject qs..QS ni ada byk melukis utk part 1,part 2(building services sbject lukis)..Part 1 belajar measurement,land survey,economy,bi,agama,construction technology,..bwh construction ada subject draughtmanship(melukis) Material(bahan) bwh measurement pulak ada (Cost analysis) so semua sekali ada 9 sbject.tp bila final exam cuma 5 paper je..

        Yg penting subject measurement..paper 1 kira-kira tentang structure,dia bg plan..Paper 2 (cost analysis) lebih kurang mcm akaun kira-kira bahan mcm simen,bata…Kalau fail paper ni memang repeat & extend smpai part 7 la jwbnya lps tu tak leh nk amek subject construction utk next sem..construction tech ni mcm theory psl pembinaan standard la ada lorry pembinaan,tanggungjawab qs,engineer..*boleh tahan la*

        tp kalau kau dh apply upu dpt qs ni..ak suggest buat betul2 la..Faham kn measurement,jgn meniru time buat assignment kalau tak test 2,final exam confirm tak leh jwb..

        *duduk kt u ni semua subject ssh kalau x bljr..takde yg sng* ak tgk member aku yg amek Interior design,Landskap,Geomatik,Graphic art & design.semua payah, ada yg smpai nak quit,.kira qs ni agk bleh thn dr kos yg lain *tp yg pling rileks kos yg aku tgk account..tak hairan la yg takde basic boleh dpt dekan 3.5pointer ke atas*

        jgn plk kau tkr pilihan upu pulak nanti lps dh baca ni hehehe

        jayjay

        March 30, 2012 at 4:18 AM

  38. nk tanya….mase amik degree QS kat UiTM shah alam tu kene blaja bahasa antarabangsa ape hah….mandarin ke french ke arab ke???

    boboi boy

    April 7, 2012 at 12:34 AM

    • kita boleh pilih bhs apa nk. Aku xsure full list..tp nie antara bbrp bhs ley amek:
      1. Arab
      2. Chinese Mandarin
      3. Japanese
      4. French
      5. Itali

      Red Shari

      April 8, 2012 at 8:28 PM

  39. biasanya kalau upu kan ada lapan pilihan.org kata dalam bnyk2 pilihan kita tu biasanya pilihan yg ketiga dpt betulke.ke kita tgk berdasarkan result spm-7a(2011).kalau result saya ni agak2nya pilihan yg ke berapa dpt ye.

    Tengku Baiti

    April 7, 2012 at 5:47 PM

    • haha..xde la. Die akn bg dpnd on result and kekosongan. Kalo, ko da fulfill all basic requirement..akn dpt la course based on list UPU tuh.
      But..the matter is, ko akn compete ngn others yg apply for same course. Then..it’s dpnd on luck. :)

      Red Shari

      April 8, 2012 at 8:27 PM

  40. Salam… sy ni lpsn SPM 2011….. skrng ni sye keliru sama ada nak ambik perakaunan atau ukur bhn?
    Rmi orng kate kalau kerja sbgi qs ni gaji nya kecil…. betul ke?

    SPM 2011

    April 11, 2012 at 12:28 PM

  41. Lagi satu… betul ke kos yg plng relaks, kos account??????

    SPM 2011

    April 11, 2012 at 2:28 PM

    • Xpasti la plak course mn pling relax. Huhu.. beza dua ni..satu dlm commercial..satu construction industry. Kalo sedia msuk construction..amek la qs..kalo x..acc la.

      Red Shari

      April 15, 2012 at 11:28 PM

      • Mcm mne pulak dgn gaji sebagai qs ni?

        SPM 2011

        April 16, 2012 at 12:41 PM

  42. agk2 nya susah x kalau ambik qs ni…. ataupun biasa 2 jew???

    SPM 2011

    April 16, 2012 at 12:43 PM

  43. as salam,just want to share.sy buat dip in qs di uitm shah alam.smbung pulak degree in qs in shah alam jgk.lpas abes degree alhamdulillah kerje dgn konsultan for almost 1 year then smbung pulak master in integrated construction project management. i can’t say that qs is “santai” course.sbb ap, kite blaja semua yg ade dlm course2 lain.basic jela tp.kite kene fhm drawing yg arkitek buat,yg engineer buat.thats why kite ade subjek draughtmanship and structure tu.as for subject construction technology and building services tu,mostly kite fhm cmne proses pembinaan tu dibuat.itu utk memudahkan kite dlm menghargakan kerja2 yg dibuat dan juga utk kire perkara2 yg kite x nmpk.bile belajar qs in sy nmpak yg kite ni kene tau sume bnde.dan paling penting kontrak.bkn setakat kire bahan2 je tp kite juge kene fh kontrak.it’s a tough course actually sebabnye kite kene tau byk bnde.tp u will loves this course at the end and berbaloila kalau belajar this course.u can work with consultant,contractor or even in bank.dont worry psal kerja.insyaAllah mudah diterima di mane2 pn.

    mazianah

    April 16, 2012 at 1:45 PM

    • besar ke gaji sbgi qs ni???? rmi org kate kecil??

      Zana

      April 19, 2012 at 7:17 AM

      • gaji starting for un-experienced graduated QS kt consultant around 1.8k. If da ok…2k. Then depends on ur own performance.

        Red Shari

        April 19, 2012 at 4:40 PM

  44. OK…. Thanks…..

    Zana

    April 19, 2012 at 9:06 PM

  45. Salam, sy ni lepasan Asasi UiTM n nk msuk deg nnt bulan 9. Sy bcdg nk amek course ni. Berapa thn ye bljr course ni utk lepasan Asasi?

    syira

    April 26, 2012 at 8:25 PM

  46. dgr citer qs dak diploma di perak tu ramai gt. cukup ke cikgu nye?

    ida

    April 27, 2012 at 12:29 AM

  47. salam .
    nk tnye.untuk diiploma ukur bahan mmg uitm perak je ke ?
    dan course ny mcmne cara pembelajarannya ?
    kan ramai ckp kalau amik diploma ,kita akan rugi..
    sy dpt tawaran utim untuk diploma ukur bahan dan still tk dpt buat keputusan lg sbb kurang pengetahuan dlm course ny..thankyou ;)

    dyazafira

    May 7, 2012 at 4:24 PM

  48. assalamualaikum..
    sy ni lpsan spm 2001 .. sy dr aliran sc tulen .. sbnrnya msa nk buat plhan utk upu hri tu , sy agak confuse skit sbb x nmpak lg mnat sy ke arah mana.. sy mnat law n bisnes .. tp lps diskus ngan kaunselor , parents n tnya pndpt drpd yg lbih thu , sy cancel 2 kos tuh .. ade yg ckp bisnes ni ssh nk dpt keje n klau nk amik law btter msuk f0rm 6 dlu .. lps tu sy jd pening .. lama jgk sy t’menung n fikir nk ambik ape ..mmg msa tu otak sy blank giler .. jeles tgk kwn2 yg lain dh ade hala tuju msg2 .. ade nk ambik medic , engineering , etc .. sy ni still in dilema lg .. x lama lps tu dlm 3 hri trikh prmhonan upu nk ttup , kwn sy ade cdgkan sy ambik kos ukur bahan ..die ckp QS ni mmg dprlukan skang ni .. parents sy desak sy sruh ambik ckgu coz ckgu sng nk dpt keje .. tp sy ckp kat parents sy skrg ni semua keje ssh nk dpt even ckgu pun .. then , sy pon ltk dip ukur bhn as 1st choice sy .. sdgkan msa tu mmg sy x thu ape pon sal ukur bahan .. sy just cuba nasib jer .. skang ni sy mmg dpt kos tu kat uitm sri iskandar .. mybe dftr awl buln dpn kott .. bleh x tlg bg thu sy skit psl ni .. bleh ke sy survive dlm kos ni eventhough sy dr sc tulen n still blank lg dgn kos nihh(krg pngetehuan sal kos nih) .. hrp2 bleh tlg sy slesaikan mslh ni … sy betul2 buntu dan risau skrg ni .. sy hrp2 senior2 yg dh ade pnglman stdy sal kos nih bleh tlg sy dgn lbih detail lg .. sy skrg ni x de asas langsung sal kos nih .. n ape yg prlu sy prepare utk msuk bln dpn ..
    hrp2 dpt jwpn scpat mgkin ..
    terima kasih :)

    fatin

    May 10, 2012 at 1:14 AM

    • Hm..soklan die da slalu ditanya.. ce baca dri komen2 kt ats dlu. Pape nk taw futher..tanya

      Red Shari

      May 10, 2012 at 6:52 PM

    • Awk dpt spm ritu brape?

      Haziq

      April 26, 2013 at 4:57 PM

  49. Salam…Alhamdulillah saya telah mendapat tawaran ke program diploma ukur bahan di UiTM Seri Iskandar dan akan mendaftar pada 2 Jun ni.Terima kasih atas info yg telah diberikan krn ianya banyak membantu.Saya lepasan SPM2010…hehehe…doakan saya berjaya ye :) , pilihan pertama saya di UPU diterima!!! alhamdulillah…

    Najihah

    May 19, 2012 at 9:01 PM

  50. salam..slalunye dlm course QS dlm dgree UITM.bilangan studentnye brp?cara pembelajarannya ok x? tq :)

    n.m

    May 24, 2012 at 12:56 AM

    • Bilangan students???? Xdpt nk jwb.. tu boleh tanya kt FSPU. Mereka ja taw. Knp nk taw bilangan students????
      Cara pembelajaran..consist of kuliah dan tutorial. Kuliah samada di kelas atau dewan but mostly di dlm kelas.

      Red Shari

      May 24, 2012 at 1:37 AM

  51. salam…saya dapat tawaran ke uitm seri iskandar..boleh tolong cerita x tentang prasarana dan tempat kite stay?…macam,,bilik,,boleh plih x roommate sume tu?…

    nzee

    May 24, 2012 at 4:06 PM

    • bila daftar?kos apa?saya dpt sana jugak.kos qs.

      Najihah

      May 28, 2012 at 11:47 AM

      • 2jun…same2..QS

        nzee

        May 28, 2012 at 5:24 PM

  52. oh…selamat mendaftar n salam perkenalan :)

    Najihah

    May 29, 2012 at 2:19 PM

    • saya daftar 2jun jugak.

      Najihah

      May 29, 2012 at 2:20 PM

      • 00,,haha..orait2..salam perkenalan..

        nazli

        May 29, 2012 at 8:00 PM

      • orait..salam perkenalan..

        nazli

        May 30, 2012 at 7:53 PM

  53. salam,
    nk tanya kos ukur bahan kt um ok x?mcm ngan uitm ke?

    mirul

    August 8, 2012 at 3:49 PM

    • Salam nk tnye qs nie lukis2 uh sama x cm lukisan kejuruteraan? Sy amek sc teknikal time kt sch n ad blaja teknologi kejuruteraan . Sy ingt nk amek kos nie ble mohon upu tp takut susah la :(

      snana

      January 4, 2013 at 3:24 PM

      • Lukis2 ada skit tp just to help better understanding on drawing. Sekolah teknik course awam, skit sbyk bantu bla bljar qs. :)
        Sume subjek susah, tp mudah kalo minat

        Red Shari

        January 6, 2013 at 8:36 AM

  54. bang nak tanye..asasi nie same ngan matrix ke?kalau x bape bagus kene tukar course lain ker?asasi untuk qs ni ape/

    Stone Anuar

    January 20, 2013 at 3:43 AM

  55. salam sy pelajar dr matrikulasi n skrg tgh pilih nk cari kos untuk u nnnty ,
    qs untuk pelajar akaun boleh kan ? sbb sy ingt pelajar sc je boleh apply .

    mira

    February 6, 2013 at 10:49 PM

    • Sume bulih..akn dpt kalo de kekosongan. :)

      Red Shari

      February 9, 2013 at 8:48 AM

      • Sy dpt interview ukur bhn kat usm untuk degree nnty . Uwaa tp jauh sgt kat pulau pinang :(

        mira

        May 3, 2013 at 12:53 AM

  56. Salam..sy ex-student uitm diploma in art n design thn lpas..then skrng mnghitung hari nk dftr msuk uitm s.alam utk dgree..apply the same course in art n design (fine art) for the first choice..tp bler check je result dpt qs nih..agak trkejut n xtaw sbnrnye nih kos ape?n xprnh dgr :D ..so nk tny..lau mcm sy nih yg kureng ckit in math :D ..bleh ke bwk this course?tmbh2 dgr yg measurement2 tu agk mngelabah n keliru jgk lah..hehe..

    ana

    February 18, 2013 at 5:43 PM

    • Boleh je kalo brminat utk mncba bljr. Die pkai basic math.. Mmg confuse skit.,,tp boleh buat jeh…kna fikir before proceed..

      Red Shari

      March 6, 2013 at 5:10 PM

  57. salam, nak tanya sikit kalau qs ni kita buat sorang2 boleh buat ke? I mean tak mcm seklah kan,kalu sekolah kita akan berbincang dgn kawan2, tapi qs ni kalau kita nak buat/fikir sorang2 dpt ke?

    Syamim

    March 26, 2013 at 4:13 PM

    • Dpnds on u.. Kalo mmg mmpu study alone…boleh ja. But some subject requires teamworks..kalo x, mmg xsmpt/mampu buat

      Red Shari

      April 24, 2013 at 7:10 AM

  58. kalau nak amek dip. qs,mane lai ok,utm ke uitm

    azman

    April 12, 2013 at 6:19 PM

    • utm atau uitm
      ?

      azman

      April 12, 2013 at 6:20 PM

      • Saya xpasti pula.. Msing2 de pro n cons. Saya xprnh bljr di utm..susah nk bg suggestion

        Red Shari

        April 24, 2013 at 7:09 AM

  59. Saya spm dpt 3A(bm,math,seni) 2b+(PAI,BI),2C+(akaun,sej) 2c(addmath ngan fizik) 1d(kimia)..rse rse dpt x ukur bahan?sye letak ukur baha sbg first choice.

    Haziq

    April 26, 2013 at 5:03 PM

    • Lupe gitai..sye mohon uitm ukur bhn first choice..rse rse dpt x?

      Haziq

      April 26, 2013 at 5:04 PM

      • Mcmana, dpt ukur bhn. Sya mhn ukur bhn, tapi diberi peladangan di uitm. Nak ambil ke atau tukar, ada sapa2 bagi cadangan

        afif

        May 27, 2013 at 2:33 PM

  60. saya baru dapat semalam tawaran upu kemasukan ke uitm utk course ukur bahan ni… course ni bile dgar mcam bidang dye lebih kepada budak2 lelaki jer.. hehe… my opinion laa… iyer ker?? n saya ade dpat tawaran ke matrik jgak (kedah)… tapi,,, saya x berapa berani nak ambil risiko (bidang teknikal)… hm.. oke x klo saya amek course ni.. hm.. *dilema3…

    ayda

    May 18, 2013 at 12:16 PM

  61. Salam, antara matriks perakaunan dan uitm diploma ukur bahan yang mana lagi bagus?

    Hazhas

    May 20, 2013 at 9:04 PM

    • Salam.. Maaf la lmbt reply. Saya bz sungguh bbrp bulan yg lalu smpi lupa bukak blog ni.
      Susah nk jwb sbb saya xprnh blaja full course account. Both ada pro n cons. Huhu..akhirnya apa pilihan ko eh

      Red Shari

      February 23, 2014 at 6:57 PM

  62. Salam…sya pelajar spm ..result sya 7A..but not science ..sya mohon uitm utk sesi 2 2013…n sya dpt diploma ukur bahan…sebnar nyer sya amat meminati fzik meski pon bkan dax sains…sya nk tnya klau sya ambik dip ukur bahan nie…pas 2 leh x ambik ijazah sarjana muda sains fizik…boleh x???

    shafiq izham

    October 21, 2013 at 10:26 PM

    • Xpasti…rasanye xle coz science slalunye continuation. Boleh cuba tanya pihak akademik. Maaf ye lmbt reply. Bz few months ago. Ado projek baru dpt utk di handle.

      Red Shari

      February 23, 2014 at 6:59 PM

  63. saya ada dapat uitm seri iskandar kos QS .. baru part 1.. sekrg nih tgah streesssss !!! nak stay atau pun tak .. sbuub subjek dia macam killer je :)

    mimiey

    November 28, 2013 at 9:58 PM

    • Alamak..aku lmbt reply soklan anda.. Hihi..bg,n? Msih kekal dgn kos qs?

      Red Shari

      February 23, 2014 at 6:55 PM

  64. salam nak tanya..kalau lepasan diploma politeknik lepastu masuk degree uitm ukur bahan berapa tahun ea?? 2 tahun atau 3 tahun?

    zakwan

    January 28, 2014 at 9:49 AM

    • Itu xpasti..kna tanya uitm dulu. Aku de mmbr dri poli…tp dia start blik dgn diploma part 1 uitm. Tp xbrp pasti mmbr aku tu sijil ke diploma. Dia ada masalah silibus yg xselari dgn uitm with poli. That why happened so..sila hubungi uitm utk kepastian. Saya da xslalu ke uitm..xdpt nk tanya2kn..
      Maaf lmbt reply dri anda dan semua di atas.. Sgt bz setahun yg lps..ni bru bukak blik acc.. Trlupa kwujudan blog ni. Huhu

      Red Shari

      February 23, 2014 at 6:53 PM

  65. salam . nak tnya . saya student matrik . sekarang tengah isi upu untuk sambang degree nanti . minat jgk nak sambng qs ni . tapi biasanya kos qs ni dia nk kne pointer tnggi x nk apply masuk??

    nurrfateen

    February 23, 2014 at 11:37 AM

    • Pointer xyh tinggi sgt..tp kalo bleh sume kredit. Math, science, bm & bi mesti ok or beguih. Tp t bila kerja qs..formula math simple je guna

      Red Shari

      February 23, 2014 at 6:41 PM

      • owh .ye ke . takut utk kos qs ni dia nk result n pointer yg high2 . biasenye paling low pointer
        brpe?

        nurrfateen

        March 19, 2014 at 7:02 PM

  66. saya nak tanya. boleh tak terangkan tentang kos ukur bahan ni? saya tak berapa faham tentang ni. saya dah mohon upu and saya dah terima surat tawaran. pilihan yg pertama bidang yg saya pilih is diploma ukur bahan. boleh terangkan tak utk saya? sila balas dgn secepat yang mungkin k? thanks :)

    Joshiah Joschelle

    April 1, 2014 at 1:20 PM


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: